A tökéletes piskóta rizslisztből készül - és ideírom, mielőtt valaki belekötne -, szerintem.
Egy ideje csak gluténmentes ételeket eszem, így került képbe a rizsliszt. Találtam ezt a fantasztikus rizslisztes piskóta receptet. Sokkal jobb, sokkal finomabb, mint a búzalisztes változat. Könnyű, szinte már habos az állaga, nem esik össze kihűléskor sem, finoman roppanós a teteje. Igaz, drágább is valamivel. Ezúttal túrókémmel töltöttem meg és friss fügével dúsítottam. A füge helyett bármilyen gyümölcsöt lehet használni.
Rizslisztes piskóta (gluténmentes)
10 dkg rizsliszt
5 dkg étkezési keményítő (kukorica)
1/2 cs. Haas sütőpor (gluténmentes)
5 tojás
12 dkg cukor
1 ek. olvasztott vaj
Természetesen el lehet készíteni úgy is, hogy nem ügyelünk a gluténmentességre, ilyenkor mindegy milyen a sütőpor és a keményítő.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A rizslisztet, a sütőport és a keményítőt összekevertem egy tányérban. Gépi habverővel, a legmagasabb fokozaton a tojások fehérjét kemény habbá vertem a kanalanként adagolt cukorral. Nem kell túlverni, amikor már látszódott benne a habverő nyoma, még 1-2 percig vertem. Egyesével hozzáadtam a tojások sárgáját. Belecsorgattam az olvasztott vajat. A lisztes keveréket apránként, szitálva, óvatosan beleforgattam a masszába, hogy ne törjön össze a tojáshab. Ezt a műveletet legjobb szűrőkanállal, vagy sima evőkanállal végezni. A nagy gáztepsit alaposan kivajaztam és a masszát a közepébe öntöttem. A kanállal szétterítettem, úgy, hogy lehetőség szerint ne érjen hozzá a tepsi széléhez. 20 percig sütöttem légkeverés nélkül.
Túrókrém
50 dkg túró
20 dkg puha vaj
25 dkg porcukor
3 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
kb. 20 dkg aprított gyümölcs (nekem most füge)
Az összes hozzávalót keverőtálba tettem és habosra kevertem. Most nem tettem bele citromhéjat, mert nem volt itthon citrom.
A kihűlt piskótát a tepsiben négy csíkra vágtam. A széleit először le szoktam vágni, de ez ízlés dolga. A sógornőm szerint pont a legjobb részétől szabadítom meg ilyenkor a süteményt. A túrókrémnek körülbelül kéthatodát az egyik piskótalapra kentem és kiraktam a szeletekre vágott fügével. Ráborítottam egy másik piskótalapot, és vékonyan megkentem a túrókrémmel. A másik felével ugyanígy jártam el. Csokoládéforgáccsal és fügeszeletekkel díszítettem.
Kommentek