Ezt a finom és egyszerű levest az anyósomtól tanultam. Gondolkoztam, hogy mi legyen a neve. Az anyósom azt mondta annak idején, szereti zöldségkrémlevesnek nevezni, bár nincs benne zöldség, csak petrezselyemzöld és nem is igazi krémleves. A férjem egyszerűen csak kenyérlevesnek nevezi, a pirított kenyérkocka miatt. Régebben mindig leveskockával készítettem, de az utóbbi időben igyekszem, hogy minden olyan élelmiszert elkerüljek, amiben ízfokozó és adalékanyagok vannak – több-kevesebb sikerrel.
Petrezselyemleves
3 ek. olaj
2 ek. liszt
nagy csokor petrezselyem (zellerzöldből is nagyon finom)
1,5 l. víz és 2 erőleveskocka vagy 1,5 l. húsleves
kb. 1 dl tejföl
só
pirított kenyér kocka (virslikarika)
Egy nagy csokor petrezselymet finomra metéltem. A lisztből és az olajból világos zsemleszínű rántást készítettem. A petrezselymet hozzáadtam a rántáshoz és azonnal felöntöttem 1,5 l hideg húslevessel. (A forró rántáshoz hideg folyadékot adok állandó kevergetés közben, a forró folyadékhoz pedig hideg rántást: így biztos nem csomósodik össze a rántás.) öt perc forralás után hozzáadtam a pár kanál forró levessel elkevert tejfölt. Ha szükséges, ilyenkor sózom. A leveskockánál általában nem kell, mert elég sós.
Közben elkészítem a pirított kenyérkockát. Mivel serpenyőben nem szeretem kevergetni, ezért a sütőben egy jénai tálban pirítom meg , esetleg a kenyérpirítóban az egész szelet kenyeret és utána kockázom. Ez utóbbi kevésbé jó, viszont sokkal egyszerűbb. A kisfiam virslikarikákkal szereti ezt a levest, így nálunk pirított virslikarikák is készültek hozzá.
Kommentek