A meggylekvár mellett a másik nagy kedvencünk a sárgabarackdzsem. Szerencsére ezt nagyon könnyű elkészíteni. A sárgabarack nem lédús gyümölcs, nincs is szükség zselésítőre, hosszas főzésre, hogy megfelelő állagú dzsemet készítsünk belőle.
Sárgabarackdzsem
2 kg érett sárgabarack
60 dkg cukor
nátrium benzoát
A jó érett, puha, de nem barnult barackokat alaposan megmostam. Kimagoztam, közben a héját lehúztam róla. Vagyis inkább az érett gyümölcshúst kinyomtam a héjából. Ha ez így nem sikerül, érdemes a barackokat pár percre forró vízbe rakni, mielőtt nekiállnánk kimagozni. Megmértem, kilónként 30 dkg cukorral összekevertem. Lefedve állni hagytam egy órát, időnként megkevergettem. Amikor a cukor felolvadt, nagy lángon, folyamatos kevergetés közben felforraltam. 1-2 perc után rögtön az előkészített kiforrázott üvegekbe töltöttem, és a már szokásos módon kevés nátrium benzoátot szórtam a tetejére, tiszta befőttesüveg-tetővel lezártam, majd szárazdunsztba tettem kihűlni.
Ez nem egy sűrű, homogén lekvár, hanem mint a dzsemhez illik, kicsit folyós, sok-sok gyümölcsdarabbal. Kísérletképpen egy üveget nem zártam le tetővel, hanem miután a tartósítószert rászórtam, hagytam kihűlni és a meggylekvárhoz hasonlóan ujjnyi vastagon kristálycukrot szórtam rá, majd csak papírral zártam le a tetejét. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz egy fél év múlva.
Tipp: mikróban is fel lehet forralni. Egy próbaadagot kb. 1 kg-nyi gyümölccsel üvegtálban a mikróba raktam. Nekem 8 perc alatt forrt fel. 2-3 percenként kivettem és megkevergettem, de ez el is maradhat.
Kommentek