Meglepően sokan kerestétek fel a blogomat körtés kevert süti receptje után kutatva. Éppen körtés süti receptekkel kísérletezek, ezért egy különösen jól sikerült karamellizált barnacukros változatot leírok most. A tészta éppen olyan finom puha maradt másnapra is, mint frissen sülve. Nagyon egyszerű elkészíteni. A bögrés recepttől ne ijedjetek meg, nem gond, ha nincsenek teljesen pontosan, grammra kimérve a hozzávalók, ennél a receptnél nem számít.
4 érett, de keményebb körte
10 dkg málna ( helyettesíthető még egy körtével)
3-4 evőkanál barnacukor
3 cl körtelikőr (elmaradhat)
2,5 dl-es bögrével mérve a tésztához:
1 bögre finomliszt
1/2 bögre zabpehely
1/2 bögre rétesliszt
1/2 bögre kristálycukor (nálam most 1 kk steviapor)
1 cs. sütőpor
2 tojás
3/4 bögre tej
1/4 bögre étolaj
A körtéket meghámoztam, csíkokra vágtam.Egy teflonserpenyőben a barnacukrot felolvasztottam, világosbarna karamellt készítettem belőle. A körteszeleteket hozzáadtam. A karamell megkeményedett, de addig kevergettem közepes lángon, míg a cukor ismét megolvadt, a körte pedig kicsit megpárolódott. A végén meglocsoltam a likőrrel. Langyosan egy vastagon kivajazott piteforma alján szétterítettem a málnával együtt.
A tészta hozzávalóit elektromos habverővel alaposan kikevertem. Sűrű piskótatészta állagú lesz. A gyümölcsök tetejére kentem, és 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem. Ez most nálam 25 perc volt.
Miután megsült egy tortatálat helyeztem a piteformára és egy gyors mozdulattal megfordítottam. Langyosan már lehet szeletelni.
Kommentek