Olvasom az Anya főztje blogban, hogy a Duna éles határvonalat húz a töltött dolgok készítésében. Milyen igaz, a Dunántúlról származó férjem sem szereti, ha konkrétan beletöltöm a tölteléket a töltenivalóba, és szerinte is paprika nélkül tökéletes a töltött paprika. Köztes megoldásként pár paprikát meg szoktam tölteni, a többi tölteléket gombócként főzöm meg. Most kipróbáltam hagyma nélkül, ahogyan Wise Lady ajánlotta. Így is jó, meg hagymával is jó. És én bizony bevallom, a töltött paprika paradicsommártása nekem folyósan, savanykásan az igazi, pedig nem is dunántúli vagyok. Szeretem a sűrű, édes paradicsommártást is, de azt a paprika íze nélkül.
Töltött paprika
5 nagyobb paprika
50 dkg darált sertéscomb
12 dkg rizs
1 kisebb, S méretű tojás
(1 kis vöröshagyma nagyon finomra vágva)
(1 tk pirospaprika)
só, bors
7 dl sűrű, házi paradicsomlé (1 nagy doboz sűrített paradicsom + víz)
1 ek cukor
1 ek olaj
1ek liszt
A paprikákat kicsumáztam és belülről is kimostam a benne maradt magokat. Elkészítettem a tölteléket. A darált húst nagyon alaposan összekevertem, összegyúrtam a rizzsel és a tojással, sóztam, borsoztam. Itt szoktam hozzárakni a hagymát is, de most nem raktam bele. Nem hiányzott az íze, igaz, nem is zavar, amikor van benne. Piros paprikát pedig nem is szoktam belerakni, csak azért soroltam fel a hozzávalóknál zárójelesen, mert általában szoktak belerakni a színe miatt. Szerintem meg fehéren jó a töltelék.
A töltelékkel megtöltöttem a paprikákat. A maradékból 6 gombócot készítettem. 1 liter enyhén sós vízben főztem háromnegyed órán át. Azért főzöm elő a vízben, mert a nagyon finnyás kisfiam csak a teljesen tiszta paradicsommártást eszi meg és bizony előfordul, hogy rizsszemek, apró húsdarabkák leválnak a töltelékből. Közben elkészítettem a rántást. 1 evőkanál olajon világosra megpirítottam 1 evőkanál lisztet.
Tehát amikor nagyjából megfőtt a töltelék, átszűrtem a vizet és utána hozzáöntöttem 7 dl nagyon sűrű házi paradicsomlét. Ha szükséges ilyenkor pótolom az elfőtt vizet is. Kevésbé finnyásak természetesen kezdhetik a főzést egyből a paradicsommal. Még negyedórát főztem kis lángon, majd a cukorral édesítettem, és a mindösszesen két evőkanálnyi rántással berántottam. Óvatosan kevergettem már csak meg, és pár perc forralás után kész is lett.
Kommentek